Sometimes there is a doubt in society, especially Muslims today about food and consumables that have been mixed in terms of content. The purpose of this study is to see the extent of istihlak and istihalah methods in the production of a halal product in Malaysia. Library studies have been used in establishing the basis of decision making for these two methods, views and differences of opinion between the fuqaha on various fiqh school of thought are also highlighted based on their main books. Furthermore, istihlak and istihalah's position in halal product processing in Malaysia is reviewed by examining the enactments and related acts. In addition, the fatwa and legal provisions decided by the authorized party, The National Council of Fatwa Commitee Malaysia were also reviewed to evaluate the application of this method more thoroughly. The study found that istihlak and istihalah methods used in the production of halal products in Malaysia are only in a narrow and restricted context as practice in the Syafie school of thought. Priority to the Syafie school of thought which is the official sects of the country in the determination and interpreting of the law and fatwa continues to be maintained in order to safeguard the harmony and well-being of society in general.
ABSTRAK
Kajian ini bertujuan untuk melihat sejauhmana kaedah istihlak dan istihalah diterima dalam menentukan penghasilan sesuatu produk halal di Malaysia. Kajian perpustakaan telah digunakan dalam menetapkan asas penetapan hukum bagi kedua-dua kaedah ini, pandangan dan perbezaan pendapat antara fuqaha mazhab juga diketengahkan berdasarkan kitab-kitab utama mereka. Seterusnya kedudukan istihlak dan istihalah dalam pemprosesan produk halal di Malaysia dikaji dengan meneliti enakmen dan akta berkaitan. Selain itu, fatwa dan ketetapan hukum yang diputuskan pihak yang diberi kuasa iaitu Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia juga diteliti untuk menilai pemakaian kaedah ini secara lebih menyeluruh. Kajian mendapati kaedah istihlak dan istihalah yang digunakan dalam penghasilan produk halal di Malaysia hanya dalam konteks yang sempit dan terhad sahaja sebagaimana amalan dalam mazhab Syafie. Keutamaan kepada mazhab Syafie yang menjadi pegangan rasmi negara dalam menentu dan mentafsirkan hukum serta fatwa terus dikekalkan demi menjaga keharmonian dan kesejahteraan masyarakat secara amnya.
Al-Quran al-Karim
Abadiy, Muhammad Syams al-Haq al-Azim. 1968. Aun al-Ma‘bud Syarh Sunan Abi Daud, Juz. 10, Madinah al-Munawwarah. Al-Maktabah al-Salafiyyah.
Akta Pentadbiran Undang-Undang Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) (1993) dlm. http://www.jksm.gov.my/index.php/awam/undang-undang-syariah
Anisah Ab Ghani dan Muhamad Safiri Ismail. 2014. Konsep Istihalah Dan Hubungannya Dalam Penentuan Hukum Makanan dlm. https://helikmedia.wordpress.com/2014/06/05/konsep-istihalah-dan-hubungannya-dalam-penentuan-hukum-makanan/
Al-Baihaqi, Abu Bakr Ahmad bin al-Husayn bin Ali. t.th. Sunan al-Kubra, Juz. 1. Beirut. Dar al-Kutub al-Ilmiyyah.
Al-Bukhari, Abu Abd Allah Muhammad bin Ismail bin Ibrahim bin al-Mughirah. t.th, Sahih al-Bukhari. Jilid 2, Beirut: Dar al-Fikr
Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Kelantan (2002) dlm. http://www.jksm.gov.my/index.php/awam/undang-undang-syariah
Enakmen Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (1994) dlm. http://www.jksm.gov.my/index.php/awam/undang-undang-syariah
Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Johor (2003) dlm. http://www.jksm.gov.my/index.php/awam/undang-undang-syariah
Enakmen Pentadbiran Agama Islam (2006) Perlis dlm. http://www.jksm.gov.my/index.php/awam/undang-undang-syariah
Al-Fayyumi, Abu al-Abbas Ahmad bin Muhammad. t.th. Al-Misbah al-Munir fi Gharib al-Sharh al-Kabir. Beirut. Dar al-Kutub al-Ilmiyyah.
Farah Mohd Shahwahid et.al: 2015. Peranan Agensi Kerajaan Dalam Mengurus Industri Halal Di Malaysia : Isu Dan Cabaran Yang Dihadapi. World Academic and Research Congress 2015 (World-AR 2015) Ar-Rahim Hall, YARSI University, Jakarta, Indonesia, 9th – 10th December 2015.
Ibn al-Naqib, Shihab al-Din Ahmad bin Lu’lu al-Syafi’i. 1982. Umdat al-Salik wa Uddat al-Nasik. Qatar. Al-Shuun al-Diniyyah.
Ibnu Nujaym, Zain al-Din bin Ibrahim. 1998. Al-Bahr al-Raiq.Beirut. Dar al-Kutub al-Ilmiyyah.
Ibn Qudamah. Abdullah bin Ahmad bin Muhammad. t.th. Al-Mughniy. T. Tpt. Maktabah al-Qahirah.
Ibn Taymiyyah, Ahmad bin Abd al-Halim. 2004. Majmu’ al-Fatawa. Al-Saudiah. Majma’ al-Malik Fahd li Tiba’ah al-Mashaf al-Sharif.
Kompilasi Pandangan Hukum Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan. 2015. Cet. Ke-5. Jabatan Kemajuan Islam Malaysia. Putrajaya.
Majlis Penyelidikan dan Fatwa Eropah. 2013. Keputusan Mesyuarat Kali ke-23. 25-28 Jun 2013. Sarajevo. Bosnia.
Manual Prosedur Pensijilan Halal Malaysia. 2015. Cet. Pertama. Jabatan Kemajuan Islam Malaysia. Putrajaya.
Mohammad Aizat Jamaluddin. 2013. Istihalah; Konsep dan Aplikasi. Penerbit Universiti Putra Malaysia, Serdang. Selangor.
Mohd Yusof Abdul Rahman. 2012. Akta Perihal Dagangan 2011 Berkuatkuasa 1 Januari 2012 dlm. http://www.konsumerkini.net.my/v1/index.php/berita-terkini/perubahan-iklim/758-akta-perihal-dagangan-2011-berkuat-kuasa-1-januari-2012
MS 1500:2009 Makanan Halal: Pengeluaran, Penyediaan, Pengendalian dan Penyimpanan – Garis Panduan Umum.
Muhammad ibn Ahmad ibn Arafah al-Dusuqi, 1980, Hashiyat al-Dasuqi ala al-Syarh al-Kabir, Kaherah: Dar Ihya al-Kutub al-Arabiyyah.
Norhidayah Pauzi & Saadan Man. 2016. Cuka Wain Dari Perspektif Islam: Analisis Fatwa Malaysia dan Indonesia dlm. https://umexpert.um.edu.my/file/publication/00002819_147885.pdf
Persatuan Pengguna Pulau Pinang. 2006. Halal Haram; Buku Penting Umat Islam. Pulau Pinang.
Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011(Pindaan) 2012. Jabatan Peguam Negara dlm. http://rr.mpc.gov.my/data/lic-legal-2014-01-09-12-28-17.pdf
Al-Qaradaghi. Ali Muhy al-Din. 2017. Al-Istihalah wa al-Istihlak wa Daurihima fi al-Tathir, Ma’a al-Tatbiqat al-Muasirah dlm. http://www.qaradaghi.com/chapterDetails.aspx?ID=120
Al-Qarafi, Ahmad bin Idris bin Abd al-Rahman. 2010. Al-Furuq. Al-Saudiah. Wizarah al-Awqaf.
Saadan Man. 2009. Pendekatan Istihalah Dalam Produk Yang Berunsurkan Babi dlm. Seminar Fenomena Najis Mughallazah Dalam Dunia Kontemporari. Auditorium SIRIM. Shah Alam. Selangor.
Al-Sayuti, Jalal al-Din Abd al-Rahman. t.th. Al-Asybah Wa al-Nazair. Bangkok. Maktabah wa Matbaah al-Nahdi wa Auladuh.
Al-Syirbini, Muhammad bin Muhammad al-Khatib. t.th. Mughni al-Muhtaj. Kaherah. Al-Maktabah al-Tawfiqiyyah.
Al-Shirazy, Ibrahim bin Ali bin Yusof. t.th. Al-Muhazzab fi Fiqh al-Imam al-Syafi’i. T. Tpt. Dar al-Kutub al-Ilmiyyah.
Wahbah al-Zuhayli.1985. Al-Fiqh al-Islami wa Adillatuh. Dimashq. Dar al-Fikr.
Al-Zayla’iy, Fakh al-Din. 1984. Tabyin al-Haqaiq Sharh Kanz al-Daqaiq wa Hasyiah al-Shalabi. Kaherah. Al-Matbaah al-Kubra al-Amiriyyah.